ERV

O Nas > Tisk > Sporočila za javnost

Sporočila za javnost

 
print page send page add page to favorites

Sporočila za javnost


Vse naše izjave za javnost na prvi pogled.

 • Na doput nikoli brez potovalnega zavarovanja


  Bliža se poletje, ki je uda za števillne Slovence povezano z dopustom, s počitnicami in potovanji. Na žalost se lahko tudi na potovanju še prehitro zgodi kaj nepridvidenega; o slednem pričajo številni primeri, ki jih dnevno beležijo v centrali za nujne primere Evropskega turističnega zavarovanja.

  Številni, ki rezervirajo dopust v potovalnih agencijah, so zavarovani, med individualnimi dopustniki pa jih je le malo takšnih, ki poskrbijo tudi za to. Tisti, ki si sami organizirajo počitnice preko spleta, namreč pogosto ne  pomislijo na sklenitev zavarovanja za čas potovanja. To je lahko za marsikoga usodno, saj ima lahko zelo hude posledice.

  Skok v bazen se je končal v bolnišnici

  Mateja B. (32) je rezervirala potovanje na Hrvaško in obenem sklenila tudi celostni paket Evropskega turističnega zavarovanja. Na dopustu se ji pripetila nesreča - pri skoku v bazen je s glavo zadela dno bazena.

  Potem ko  je v rokah začutila odrevenelost, je obiskala hotelskega zdravnika, ki jo je reševalnim avtomobilom poslal v bolnišnico. Tam so ugotovili poškodbo vratnega vretenca. Matejo B. so oskrbovali tri dni in jo nato z reševalnim avtomobilom prepeljali nazaj v Slovenijo.

  Stroški v višini 4.137,15 evra je v celoti krilo Evropsko turistično zavarovanje. Mateja B. je sklenila Celostni paket Evropskega turističnega zavarovanja, ki ga je priporočila turistična agencija.

  Potovanje brez zavarovanja je lahko drago

  Le malo je takšnih, ki lahko kadarkoli vzamejo denarnico ali kreditno kartico in takoj poravnajo tolikšen znesek. Saj veste: nesreča nikoli ne počiva in pred njo ni nihče varen, tudi med dopustom ne. Zato je toliko bolj pomembno, da se pred morebintnimi nevšečnostmi zavarujete. Seveda je tudi res, da niso vse ponudbe enake in da niso vsa zavarovanja takšna kot je na primer celostni paket Evropskega turističnega zavarovanja. V številnih primerih e-kartica v tujini ne pomaga. Mnogi popotniki že iz lastnih izkušenj vedo, da jo sprejemajo le javne bolnišnice, te pa niso v vseh počitniških krajih. V nujnih primerih zato popotniki večinoma končajo v zasebnih bolnišničah, ki sicer ponuja dobre storitve, vendar po astronomskih cenah.

  Kdor pred začetkom potovanja ustrezno poskrbi za zavarovanje s celostnim paketom Evropskega turističnega zavarovanja, si zato v primeru nesreče prihrani veliko težav in tudi visoke stroške. Nastanitev v bolinšnici v tujini lahko stane od 400 do 1.000 evrov na dan, če je potreben prevoz v domovino, pa lahko stroški skokovito narastejo.

  Celostni paket Evropskega turističnega zavarovanja

  Medicinske storitve v tujini in prevoz v domovino bi zato morali biti standardni del potovalnega zavarovanja, prav tako pa bi to moralo veljati tudi za zavarovanje prtljage in odpovedi, ki bi pokrivalo stroške odpovedi potovanja - velja za odpoved do začetka potovanja. Prav vse te storitve vključuje celosti paket Evropskega turističnega zavarovanja, ki poleg tega zajema še invalidnino v primeru nesreče in obvezno škodno zavarovanje do višne 100.000 evrov. Zato ne pozabite in povprašajte po paketu v svoji potovalni agenciji. 

   

 • Namesto dopusta - visok račun za preklic


  Namesto dopusta - visok račun za preklic

  Kdor svoje potovanje rezervira vnaprej, je lahko prepričan, da bo dobil tisto, kar si želi, in hkrati prihranil. V mesecih pred začetkom potovanja pa se lahko zgodi marsikaj.

  Družina L. z dvema otrokoma je rezervirala sanjski dopust v Španiji. Dva dni pred odhodom je starejši sin padel po stopnicah in si zlomil nogo. Družina je morala odpovedati potovanje. Neprijetna situacija. Sin je bil poškodovan in odpovedati so morali dolgo pričokovanemu dopustu.

  A kot da to še ni dovolj: ker so morali dopust odpovedati le kratek čas pred odhodom, so stroški odpovedi znašali 100 odstotno cene potovanja. Račun je znašal 3.230 evrov ne da bi izkoristili katero koli od navedenih storitev!

  Na srečo je družina sklenila celostni paket Evropskega turističnega zavarovanja, ki vklučuje tudi zavarovanje v primeru odpovedi. Ker stroške odpovedi prevzame zavarovalnica, lahko družina L. znesek vloži v naslednji dopust.

  Preventiva je boljša kurativa

  Številni organizatorji potovanj ponujajo "bonus za zgodnje rezervacije". Kdor si želi določen termin, destinacijo ali prenočišče, mora izvesti rezervacijo, dokler so cene še ugodne in lahko izbira v okviru celotne ponudbe. Predvsem družine z otroki se morajo pri tem zavedati, da zaležene sobe in tudi potniški sedeži v visoki sezoni morda ne bodo več na voljo.

  V obdobju med rezervacijo in terminom potovanja pa obstaja nevarnost, da nepridvideni dogodki preprečijo samo potovanje. To je lahko bolezen, nesreča družinskega člana ali pa nesreča s prezejšnjo materialno škodo družine.

  Odpoved rezerviranega potovanja je lahko zela draga. Splošni pogoji potovanja predvidevajo nadomestilo za odpoved do 100 odstotne vrednosti.

  Edina možnost, da se izognete finančnemu tvegarju pri odppovedi potovanja, je sklenitev turističnega zavarovanja, ki vljučuje zavarovanje v primeru odpovedi in krije stroški za najresnejše razloge preklica.

  Medtem ko vse druge storitve, npr. zdravstveno zavarovanje, veljajo od začetka do konca potovanja, začne zavarovanje v primeru odpovedi veljati že ob rezervaciji.

  Zdravstvene storitve v tujini, ki vključejejo tudi prevoz v domovino, bi tudi morale biti osnovna sestavina turističnega zavarovanja - tako kot prtljaga.

  Vse te storitve vključuje celostni paket Evropskega turističnega zavarovanja, ki poleg tega zajema še invalidnino v primeru nesreče in obvezno škodno zavarovanje do višine 100.000 evrov. Povprašajte po paketu v svoji turistični agenciji.

  Evropsko turistično zavarovanje poleg zavarovanja posameznika omogoča tudi "družinsko tarifo", ki velja za največ sedem oseb - od tega največ dva odrasla. Zavarovane osebe morajo potovanje rezervirati skupaj, ni pa obvezno, da se med seboj v sorodu: to je velika prednost za "družine".

 • Turistično zavarovanje – obvezno na potovanjih


  Kako pomembna so turistična zavarovanja, vedno znova dokazujejo nujni primeri, pri katerih ne gre le za življenje in smrt, ampak tudi za finančne izgube.

  Sin zbolel med dopustom

  Oce družine A. pogosto službeno potuje in se zaveda tveganj. Tudi pri dopustniškem potovanju s svojo družino v ZDA je sklenil najboljše turistično zavarovanje pri Evropskem turističnem zavarovanju. Še dobro, da je to storil.

  Družina A. je v potovalni agenciji rezervirala dvotedenski dopust in obenem sklenila celostni paket Evropskega turističnega zavarovanja. Kar se je začelo kot brezskrben dopust, je v trenutku postalo mora.

  En teden je družina uživala na plažah Floride. Osmi dan potovanja je 5-letni sin Dejan dobil visoko vročino in se pritoževal zaradi bolečin v ustih in žrelu. Družina se je odlocila, da poišce bolnišnico v bližini. Diagnoza: infekcija s streptokoki.

  Po nekaj preiskavah in z velikim paketom zdravil je lahko družina že isti dan zapustila bolnišnico. V nekaj dneh je bil sin spet zdrav, družina pa je kot nacrtovano odletela nazaj v Slovenijo.

  Stroške zdravljenja v celoti povrne Evropsko turistično zavarovanje

  Ceprav so Dejanu v bolnišnici opravili osnovne ambulantne preiskave, so stroški preiskav, oskrbe in zdravil znašali 2.596 evrov! Na srečo je oče račun lahko poravnal s kreditno kartico.

  Obenem so gospodu družine A. v bolnišnici sporočili, da bo prejel še najmanj en račun. In res: kmalu je prejel racun v vrednosti 159 evrov za eno od diagnostičnih preiskav. Račun je posredoval Evropskemu turisticnemu zavarovanju,
  to pa ga je poravnalo neposredno bolnišnici.

  A kot da to še ni dovolj! Dolgo zatem je družina prejela opomin inkaso podjetja iz Švice: bolnišnica je izstavila še en racun v vrednosti 298 evrov, za katerega gospod družine A. ni vedel. Celotni stroški za infekcijo sina so znašali  3.053 evrov. Evropsko turisticno zavarovanje jih je poravnalo v celoti.

  Potovanje brez zavarovanja je lahko drago

  Le malo ljudi lahko v resnem primeru vzame denarnico ali kreditno kartico in hitro poravna tolikšne zneske. Pred dramatičnimi dogodki pa ni nihce varen, tudi na dopustu ne.
  Medicinske storitve v tujini in prevoz v domovino bi zato morali biti standardni del potovalnega zavarovanja, prav tako pa to velja tudi za zavarovanje prtljage in preklica, ki pokriva stroške preklica potovanja pri resnejših razlogih, in sicer velja za preklic do začetka potovanja.

  Vsa ta pomembna turistična zavarovanja in invalidnina v primeru nesreče na dopustu ter obvezno škodno zavarovanje so vključeni v celostni paket Evropskega turističnega zavarovanja.

 • Z reševalnim letalom nazaj v Slovenijo


  Maja Kerec, zavarovalna posrednica, je dolga leta delala v potovalni agencii in je izvedenka za vprašanja v zvezi s turističnimi zavarovanji. (c) Anže Furlan

  Pri potovanjih, ki si ljudje organizirajo sami, tudi pri tistih, ki jih rezervirajo prek spleta, pogosto nihče ne pomisli na sklenitev turističnega zavarovanja. To pa ima lahko ne le zdravstvene, ampak tudi finančne posledice. Kako hitro se na potovanju lahko zgodi kaj nepridvidenega, dobro ve Maja Kerec, zavarovalna posrednica in izvedenka za vprašanja v zvezi s turističnimi zavarovanji, ki je dolga leta delala v potovalni agenciji.

  Kakšno turistično zavarovanje naj sklene dopustnik?

  Svetujem zavarovalni paket, kakršen je na primer celostno evropsko turistično zavarovanje. Celostno zavarovanje krije stroške odpovedi zaradi nenadne bolezni ali nesreče, če na potovanje zaradi zdravstvenih razlogov ne morete oditi. V primeru pa, da morate potovanje prekiniti, to zavarovanje krije tudi povračilo denarja za neizkoriščene potovalne storitve, skupaj z dodatnimi stroški potovanja nazaj domov. S turističnim zdravstvenim zavarovanjem so zavarovani stroški medicinske oskrbe oziroma zdravljenja in tudi prevoza nazaj domov do višine 200.000 evrov - celo v reševalnem letalu! Zavarovanje prtljage zajema nadomestilo za ukradeno ali poškodovano prtljago do višine 2000 evrov. Celostno zavarovanje prav tako vkliučuje tudi iinvalidnost zaradi nesreče in odgovornost zasebnika na potovanju.

  Kdaj se v nujnem primeru za pot nazaj v Slovenijo uporabijo linijski leti ali celo reševalno letalo?

  Uporaba reševalnega letala je smiselna, ko potovanje z linijskim letlom zaradi narave bolezni ali poškodbe bolnika ni migoče oziroma ni dopustno, je pa zaradi medicinskih razlogov potrebna takojšnja vrnitev v Slovenijo. Prvi pogoj za vrnitev pa je vsekakor sposobnost bolnika za ppotovanje, torej, da je bolnik "fit-to-fly".

  Kaj pomeni "fit-to-fly" in kdo o tem presoja in odloča?

  Varnost bolnika je pri njegovem vračanju domov najpomembnejša in ima najviško prioriteto. O tem, ali je bolnik "fit-to'fly", torej sposoben za potovanje z letalom, odločata zdravnik, ki je bolnika zdravil na kraju samem, in zdravnik zaupnik zavarovalnice, pri kateri je sklenjeno turistično zavarovanje. S tem tim zdravnikov prevzame odgovornost za to, da bo let najverjetneje potekal brez zapletov. Tudi letalski prevoznik, s katerim bo poškodovani ali zboleli dopustnik potoval, zahteva izvedensko mnenje zdravnikov. Pilotu letala izvedensko mnenje služi kot podlaga za njegovo odločitev, ali bo zbolelega ali poškodovanega potnika vzel na krov svojega letala.

  Ali so pri turističnih zavarovanjih starostne omejitve?

  Pri evropskem turistienem zavarovanju ni nikakršnih starostnih omejitev.

  Kje je mogoče skleniti takšno celostno zavarovanje?

  Z vsemi informacijami v zvezi s celostnim zavarovanjim vam bod z veseljem postregli sodelavci v turistični agencii, kjer zavarovanje lahko tudi sklenite. Možna pa je tudi internetna sklenitev zavarovanja na internetni strani www.evropsko.si .

Slovensko za slovenske stranke


Evropsko turisticno zavarovanje (www.evropsko.si), ki je z 2,2 milijona strank in več kot 60-odstotnim tržnim deležem največja turistična zavarovalnica v Avstriji, že leta ponuja potovalna zavarovanja tudi pri slovenskih turističnih agencijah.

V nujnih in škodnih primerih Evropsko turistično zavarovanje osebno oskrbi slovenske stranke, in sicer v slovenskem jeziku, v sodelovanju z zavarovalnico Generali. 

STORITEV


24-urna-pomoč v tujini

+386 1 47 57 117
Schaden melden


Imate kakšna vprašanja glede naših produktov? Na voljo smo vam po telefonu ali elektronski pošti.

Telefon     E-Mail

 

Splošni pogoji • Izjava o varstvu podatkov • Kolofon

Europäische Reiseversicherung AG • Kratochwjlestr. 4 • A-1220 Dunaj, Avstrija • Tel.: +43 1 317 25 00 • Faks: +43 1 319 93 67 • E-Pošta: info@europaeische.si